Michael Schumacher Forma-1-es pályafutása alatt az egyszerű autóversenyzőből a világ legjobban kereső, s az egyik legbefolyásosabb embere lett. Rekordjai már rég túlmutatnak életének határain, amit elért pályafutása alatt felülmúlhatatlannak tűnik. Több világbajnokságot, futamot nyert, mint bárki más a Forma-1 1950 óta íródó történetében, ő gyűjtötte a legtöbb vb pontot, a legtöbb dobogós helyezést, a legtöbb polet, a legtöbb leggyorsabb kört futotta, s valószínűleg ő az egyetlen autóversenyző, akinek nevét a világ minden táján ismerik. A 2012-es mezőnyben rajta kívül 5 világbajnok van, akiknek 710 futamon együttvéve van annyi vb címe és győzelme, mint Michaelnek 250 futam után, s mégis idegenkedik attól, hogy legendának tartsák…

 # itt kérj cserét 90%, hogy kikerülsz
# a nem kulturált hozzászólásokat törlöm
# nem az számít kinek szurkolsz, csak az hogyan teszed!


   

   

   

 

 
Archívum - 2012. június

Michael Kanadai illetve Valenciai futamának a vége

2012.06.30. 12:59, mscfan

 

Németországi GQ Magazin 2012.-es júliusi száma (magyarul először itt olvasható)

2012.06.29. 15:15, a szöveget fordította: Michael SchumacherFans - kö

Nyereg a pilótafülke helyett: egy beszélgetés Michael Schumacherrel a motorvezetésről.

A versenypályák olyanok, mint a nyaralóhelyek: A versenyszezonon kívül melankólikusak. Nincs ez másképp a Circuit de Catalunyán sem, néhány kilométerrel Barcelona előtt. A pálya kihalt. Az óriási parkolóban csak néhány elhagyatott lakókocsi áll az esőben. Üres lelátók előtt elszáguld néhány motor a nedves aszfalton. Egy szervező kibérelte a pályát. 150 hobbiversenyző körözhet a pályán 3 napon keresztül versenygépeikkel.
 
A 28-as boxban emberek piszmognak verseny overálban a szupersportolókon. Aki jól megfigyeli, felismeri a 77-es rajtszámú piros Honda Fireblade-en a rövidítést: MS. A férfi, aki a gépet egy emelővel egy állványra egyensúlyozza, maga Michael Schumacher, a Forma – 1 rekordvilágbajnoka. „ Azt hittük már nem motorozik?” kérdezte tőle egy meglepett néző, mikor felismerte. Schumacher vigyorogva válaszolta: „rosszul gondoltad”. 2006-os Forma-1-es visszavonulása után kapott kedved a motorversenyzéshez és a visszatérése után sem hagyta abba. Egy évben többször is végez pályaedzéseket barátaival. Üdülés a F1-ben- 290-es tempónál. Schumacher letolja az overálját a csípőjéig. Lazának tűnik, ugyan akkor nagyon koncentrált. 
 
- Michael úgy érzi magát, mint mikor elkezdett a motorsporttal foglalkozni?
MS: Ez nekem vissza gyökerekhez. Itt még én is be tudom piszkítani a kezem. A Forma-1-ben ez már nem megy, egy óriási csapatunk van és én egy menet után rögtön a mérnökökkel beszélek, ott nincs időm ilyenekre. A motorvezetés számomra olyan, mint egy eszköz a stressz ellen. Mások tollasoznak, én a motorsportot szeretem. Ezen kívül szépnek találom, hogy a barátaim itt körülvesznek. 
 
- Ünnepelni is megy velük ma este?
MS: Nem megyünk a házakhoz, de azért a grillt felállítjuk a garázs elé. (felnéz az égre) Persze csak akkor, ha végre eláll az eső.
 
- A Mercedes mit szól hozzá, hogy motort vezet?
MS: A Forma-1-es csapatomnak nincs vele problémája. Miért is lenne? Elég idős vagyok, hogy ezt ésszerűen meg tudjam ítélni. Ezen kívül, mindig a biztosra megyek. Volt ez a kemény bukásom, de abból tanultam. 
 
- A balesetéről beszél. 2009-ben, egy bukásnál súlyos sérülést szenvedett a nyakánál.
MS: azóta a saját határomra megyek, s nem a gép határára.
 
- Nehéz elképzelni az ön becsvágyával.
MS: Szerintem a bolondozás és a becsvágy nem ellentétek. Természetesen a motoron is ambiciózus vagyok, nevezetesen az ambíció, hogy magamat javítsam. De több nem. Ezért nem indulok többé motorversenyen. Jó szórakozás, de felismertem, hogy akkor automatikusan többet is akarok. 
 
- Önnek, mint Forma-1-es pilótának mi a legnagyobb különbség az autó és a motorversenyzés között?
MS: Hasonló, mint a tenisz és a foci. Mindkettőt labdával játsszák, de ez minden. Egy versenyautó a kanyarokban gyorsabb és később tud az ember fékezni. Viszont egy motor még gyorsabban gyorsul. De ez nem is annyira izgat. Nekem az tetszik, h az ember mindent sokkal intenzívebben él meg, hogy olyan közel van az aszfalthoz. A dőlés természetesen valami nagyon különleges. És mikor a hátsó kerék a kanyarból kifelé sodródik és az ember ezt kontrollálja- az már valami. 
 
- Úgy igazán csak akkor fedezte fel a motorversenyzést, amikor befejezte a Forma-1-et.
MS: Ez akkor kezdődött, amikor 2007-ben egy barátommal, aki most is itt van, a Harleynkon utaztunk. Elmentünk egy versenypálya mellett, ami néhány 100 kilométerre az otthonomtól fekszik. Ott felajánlották nekünk, hogy vezethetünk egy KTM Superduke-ot. Így vezettem először egy versenypályán motort – és mindjárt tüzet fogtam. 
 
- Az örök kérdés: mi a nagyobb kihívás, versenyezni motor vagy Forma1-es versenyzőként?
MS: Mindenképpen könnyebb motorversenyzőként egy versenyautóba átszállni, mint fordítva. A motorvilágbajnok Valentino Rossi is tesztelt már a Ferrarinak egy Forma-1-es autót és mindjárt kiváló köridőket futott. Másrészt Rossi és a többi top motorversenyző nagyon jól érzik az első kerekeket - ha az ember ezt nem fiatalon tanulja, az nehéz lesz. Én már sajnos túl idős voltam. 
 
- Néhány kör erejéig utas volt a motoros legenda Randy Mamola mögött. Akkor gyakran még egy kerekezett is.
MS: Még ez volt a legártalmatlanabb. Egy motor utasaként ugye nem lehet a fogantyúkat elengedni, hogy a vezetőnek azt mutassuk, hogy „most egy kicsit lassabban”. Ez egy elég intenzív tapasztalat volt, amit a mostani motoros tudásommal másképp élnék meg. Ez akkoriban átlépte a határaimat. 
 
- Valószínűleg nem szokott hozzá, hogy az ellenőrzést kiadja a kezei közül. 
MS: Nem-nem, nem vagyok rossz utas. Aludni is jól tudok, ha Corinna vezet. Biztosan, felelősségteljesen, de gyorsan vezet. Ez egyáltalán nem probléma, ha tudom, hogy valaki a határokon belül mozgatja az autót – én ismerem a határokat. Akkoriban, a motoron még nem ismertem őket. 
 
- Ön olyan, mint akinek adrenalin löketekre van szüksége, kompenzációként a Forma-1-ért?
MS: A legtöbben ezt gondolják. Persze, az elején izgatott. Kezdetben, a motorra ülni nagy adrenalin lökést adott. De ez eltűnik. És a Forma-1-ben sincs számomra semmilyen adrenalin löket. Ami fellelkesít, az a küzdelem a vetélytársakkal. De akkor nagyon kontrollált és nyugodt vagyok, ott nem érzek adrenalint, az kontraproduktív lenne.
 
- Másképp tekintesz a Forma-1-re a motorvezetésed miatt?
MS: Nem a motorvezetés miatt. De egy kis idő után, valamivel lazábban látja az ember a dolgokat. Természetesen becsvágyó vagyok és el akarom érni a céljaimat, nem kérdés. De, ha az ember nem éri el őket, azt is el kell fogadni. És ez egy kicsit könnyebben megy, mint korábban. Azt gondolom, korábban sokkal szűklátókörűbb voltam ilyen téren. Sokszor volt szemellenző rajtam és talán sokszor voltam túlságosan fókuszált.
 
- Tehát most éljük a lazább Schumachert?
MS: Azt is el kell fogadni, ha mint az előző két évben, nem minden megy szuperül. Már nagyon korán, a kart versenyzésben megtanultam, milyen veszíteni. Szerintem ez a tulajdonság fontos, ha ilyen szituációkkal kell szembe nézni. Ez valószínűleg korábban sokkal nehezebb lett volna számomra. De mielőtt felülne erre a tévedésre: lehet, hogy lazább vagyok, de nem kevésbé harapós. Továbbra is hiszek magamban és tudom, hogy megoldom. Vannak céljaim és nem azért jöttem vissza a Forma-1-be, hogy a középmezőnyben versenyezzek. 
 
Néhány órával később a boxutcában kopog az eső a kukákon. Az időjárás miatt Michael Schumacher ma alig tudott megtenni néhány kört. Ezért megtisztítja a boxot. A hangulat olyan sivár, mint egy autópálya melletti parkolóban. A kontraszt a Forma-1-hez képest nagyobb nem is lehetne. Az embernek az az érzése, hogy ez az ember pont ezért van itt. És örül a közös grillezésnek a barátaival a parkolóban. 

Michael két futam között is gondoskodik a megfelelő adrenalin szintről :)

2012.06.29. 13:35, mscfan

Schumacher ott folytatná Silverstone-ban ahol Valenciában abbahagyta

2012.06.29. 11:50, f1live

Michael Schumacher: „Minden évben különleges pillanatot jelent Silverstone-ban versenyezni. Ez a motorsport otthona, és mindig is lenyűgözött a brit rajongók tudása és az, hogy mennyire szenvedélyesek a sportjuk iránt. Személyes szintén sok különböző emlékem van erről a pályáról. Vannak jók és kevésbé jó emlékeim is innen.” 
 
„Több versenyt láthattunk már az idei évben és az elvárások is különbözőek voltak a hétvége előtt. Természetesen szeretnénk a valenciai eredményünkre építeni, és jó teljesítményt nyújtani Silverstone-ban, különösen azért, mivel ez az egyik hazai versenyünk a szezonban. Magától értetődik, hogy Brackley-ban és Brixworth-ban is mindenki egy olyan eredményt szeretne, amire büszkék lehetünk a hétvégén.” 

Képek Prágából :)

2012.06.29. 10:54, mscfan

  
  
  

Elejére | Újabbak | Régebbiek | Végére |
 

Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!    *****    Karácsonyi képekkel vár a Mesetár! Kukkants be a két nyuszihoz és Miska macskához! Boldog ünnepeket kíván: Nyuszi Mama    *****    Kellemes Karácsonyi Ünnepet és Békés, Boldog Új Esztendõt Kívánok minden Kedves látogatómnak!    *****    Kellemes Ünnepeket kíván Neked is a Zara Larsson Magyarország! - Kellemes Ünnepeket kíván Neked is a Zara Larsson HU!